onsdag 6. januar 2010

Vel overstått!!

Trettendedagen den 6 januar ble noen steder kalt Gamle juledag og feiret som den egentlige juledagen. Årsaken til dette var innføringen av den gregorianske kalenderen i år 1700. Da ble tolv dager fjernet i kalenderen, slik at 1 juledag falt på den 25 desember.

Trettendedagen ble også kalt avfaredag, fordi dette var dagen julen var over og gjestene skulle fare hjem. Noen steder var imidlertid Tjuendedagen 13 januar reisedag for julefølget. Den ble noen steder kalt Gamle nyttårsdag, Knutsdagen eller Sankt Knut. Knutsdagen var imidlertid opprinnelig den 7 januar men den ble senere flyttet til Trettendedagen. Årsaken til at det hersker forvirring omkring hvilken dag som er siste dagen i Julehøytiden, Trettendedagen eller Tjuendedagen, ligger i forskjellen mellom den kristlige og norrøne juletradisjonen, samt innførigen av den gregorianske kalender.

Nå er all jul ute her hos oss. Huset kjennes "freshere" allerede, om dere skjønner? Nå venter jeg bare på at snøen skal forsvinne, så jeg kan begynne å pusse opp stuen. Hadde vært greit å fått gjort det før vi skal ha barnedåp.

Bildene er fra esken med julepynt, og teksten er lånt og klippet fra wikipedia.
Kjekt å vite litt om juleslutt også:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

jul